Sterrenkijken

Door Jan Willem van Assem

woensdag 28 oktober 2009

Er zijn allerlei links naar mooie websites waar je meer over de sterren en de ruimte te weten kunt komen.

Allereerst de link naar Google Sky, een soort "plattegrond" van de sterren om ons heen, in verschillende lichtsoorten en zelfs met de sterrenbeelden erbij. Enkele voorbeelden van mooie sterren, sterrenstelsels en nevels om op te zoeken zijn:

Paardenhoofdnevel, Eskimonevel, Adelaarsnevel, Windmolenstelsel, Supernova 1987A, Maagd (of: Virgo), Draaikolknevel, V838 Monocerotis, Betelgeuse, Miernevel, Karrewielstelsel, Kattenoognevel

Maar kijk ook eens onderin het scherm voor de mooiste Hubble-foto's, et cetera.
Een andere mooie website met sterren is een tip van juf Daniƫlle: WorldWide Telescope (de optie met Run Web Client werkt waarschijnlijk het gemakkelijkste).

Hier is de link naar SETI at home, de website waar je het programma kunt downloaden dat op je computer meerekent aan de ontdekking van buitenaards leven.

Op deze website van de NASA kan je meer vinden over de reis van de beide Voyagers. En op deze website van de NASA kan je nog veel meer mooie foto's vinden van de Hubble ruimtetelescoop.

Deze website van HeyWhatsThat Cosmic Visibility laat je zien op welke plek aan de hemel op een bepaalde datum de zon, maan en planeten te zien zijn.

Ook een hele leuke site is die van Alles over Sterrenkunde, met heel veel informatie over de sterren.

 

Vuurvogel Gouda