Webquest over het maken van een website

Door Jan Willem van Assem

woensdag 29 februari 2012

Een webquest of webkwestie is een opdracht op het internet. Dit is een webpagina met enkele vragen die uiteindelijk beantwoord moeten worden. Om je daarbij te helpen, vind je een hoeveelheid links naar andere websites waar je de informatie kunt halen. Het eindresultaat met de antwoorden wordt uiteindelijk beoordeeld zodat je kunt zien of je voldoende informatie en de juiste informatie gevonden hebt.

 

1. Inleiding

Wereldwijd zijn er miljoenen websites. Teveel om te bevatten, teveel om ooit allemaal te bekijken. Het gaat je in je leven zelfs niet lukken om een fractie van al die websites regelmatig te bekijken. In de praktijk blijkt dat mensen maar een klein aantal websites regelmatig bezoekt en met aandacht leest. Daarnaast is er nog een groter aantal websites waar men af en toe eens terugkeert en die men globaal leest. De rest zal nooit enige aandacht krijgen...

Als je dus zelf een website wilt maken, dan moet je iets bedenken waardoor jouw website opvalt. Iets waardoor mensen geïnteresseerd raken zodat ze terug blijven komen. En dat is moeilijk. Het gaat daarbij niet alleen om een bijzonder onderwerp, maar ook om de presentatie en de actualiteit. In deze webkwestie staan we stil bij wat er allemaal komt kijken bij het bedenken en bouwen van een boeiende, pakkende, interessante website!

 

2. Opdracht

Bedenk voordat je aan je website begint, wat je gaat maken. Maak van tevoren een plan, waarmee je vervolgens aan de slag gaat. Geef daarbij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is een goed onderwerp?
  2. Hoe deel je de website in?
  3. Wat heb je nodig om een site te kunnen maken?
  4. Welke functies komen er op je site?
  5. Wat mag je nooit doen op een site?
  6. Wat doe je als de site klaar is?
  7. Hoe breng je je website onder de aandacht?

 

 

3. Werkwijze

Maak een plan van aanpak voor het maken van een website, waarin je antwoord geeft op bovenstaande vragen. Dit mag in Word of in Powerpoint. Ga hierbij op zoek naar informatie via onderstaande links. Je hoeft geen uitgebreid verhaal te schrijven, het mag in korte zinnen en opsommingen. Zorg wel dat alles met elkaar te maken heeft en dat het er netjes uit ziet. Iemand anders zou het moeten kunnen gebruiken.

 

4. Informatiebronnen

Ga niet in het wilde weg op Google zoeken, gebruik eerst onderstaande links. Pas als je die allemaal gebruikt hebt, kan je eventueel extra informatie zoeken via Google of een andere zoekmachine.
De volgende links gaan naar websites waar je antwoorden kunt vinden op de gestelde vragen:

 

5. Beoordeling

Het document wordt beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

 

Criterium

Slechte score

Redelijke score

Goede score

Antwoorden op de vragen

2 punten als je maar 1 of 2 vragen beantwoord hebt.

6 punten als je ongeveer de helft van de vragen beantwoord hebt.

10 punten als je alle of bijna alle vragen beantwoord hebt.

Diepgang van de antwoorden

2 punten als je antwoorden eigenlijk nutteloos zijn.

6 punten als je antwoorden inhoudelijk redelijk zijn en enige samenhang vertonen.

10 punten als je duidelijke antwoorden hebt, die goed op elkaar aansluiten en een goed verhaal vormen.

Presentatie

2 punten als je document er slordig en rommelig uit ziet.

6 punten als je document er wel aardig uit ziet, maar wel nog verbeterd kan worden.

10 punten als je een heel net en goed leesbaar document hebt opgeleverd. 

6. Terugblik

Als je een goed antwoord hebt op alle vragen, dan heb je voor jezelf een handleiding gemaakt waarmee je sneller aan de slag kan wanneer je een website wilt maken. De kans dat mensen komen kijken op je website is groter geworden omdat je een bijzonder onderwerp hebt, dat goed leesbaar is, dat actueel is, en dat op de juiste wijze onder de aandacht is gebracht.

 

7. Docent / Leerkracht

 

 

Vuurvogel Gouda