Allerlei nieuwe ontwikkelingen

Door Jan Willem van Assem

woensdag 3 juli 2013

Het internet staat vol met allerlei nieuwe ontwikkelingen. Soms gaat het om experimenten die na enige tijd weer verdwijnen, soms gaat het om ontwikkelingen die je later in het groot terug ziet op andere websites. Veel van die nieuwe ontwikkelingen komen bij Google vandaan. Hier volgen enkele voorbeelden:

Google Trends

De meest gebruikte zoekopdrachten in Google worden visueel weergegeven met Google Trends. Door middel van gekleurde blokjes worden de zoektermen die overal ter wereld worden ingevoerd, afwisselend op het scherm getoond. Linksonderin kan je kiezen of het van de hele wereld is, of van een bepaald land. Links bovenin kan je kiezen hoeveel blokjes getoond worden.

Link: https://www.google.com/trends/hottrends/visualize?nrow=5&ncol=5&hl=nl

Google Earth Engine

Google heeft van een aantal bijzondere plaatsen op de wereld de luchtfoto's vanaf 1984 tot nu achter elkaar geplaatst en die kan je als een soort filmpje afspelen, waardoor je een landschap ziet veranderen. Voorbeelden zijn de groei van de stad Las Vegas in de woestijn, of het opdrogen van het Aral meer.

Link: http://earthengine.google.org/#intro/LasVegas

Zygote Body

Op deze website kan je de anatomie van de mens zien door een afbeelding laag voor laag "af te pellen". Schuif de schuifbalk links in het scherm naar beneden en zie wat er gebeurt als de spieren, botten, ingewanden en tenslotte de zenuwen onzichtbaar worden gemaatkt. Deze site doet het het beste in Google Chrome of in Firefox.

Link: http://www.zygotebody.com/

Wolfram Alpha

De zoekmachine van Wolfram Alpha kan overweg met natuurlijke taal. Als je vraagt: "Is Michelle Obama older than Barack Obama", dan krijg je gelijk antwoord en hoef je niet uit honderden zoekresultaten te kiezen om het juiste antwoord te vinden.

Link: http://www.wolframalpha.com/

Newsmap

Er zijn websites die het internet afspeuren naar bepaalde informatie, zoals nieuwsberichten. Deze verzamelen ze en bieden dat dan weer op een andere manier aan, bijvoorbeeld grafisch of samengevat. De website Newsmap is zoiets. Klik bovenin op Netherlands, en eventueel onderin op een bepaalde categorie. Alle nieuws categorie├źn hebben een andere kleur en hoe lichter de kleur, des te nieuwer is het bericht.

Link: http://www.newsmap.jp/#/b,e,m,n,s,t,w/nl_nl/view/

 

Vuurvogel Gouda