Steun ons nu!

Uw steun kost slechts een paar muisklikken.
Onze Vriendenstichting is Partner van deze webwinkels en krijgt commissie op uw aankopen. Klik nu op een van deze banners:

Bol.com

algemeen


Wehkamp


Conrad

Conrad-banner


laatste nieuws

21-3-2017

Info-avond "Slimme pedagogiek voor gevoelige hoogbegaafde kinderen" op donderdag 6 april 2017
lees verder...


28-6-2016

Verhuisbericht! Ons nieuwe adres...
lees verder...


8-3-2016

Vuurvogel vertegenwoordigd op Festival van Talent op zaterdag 19 maart 2016
lees verder...


3-3-2016

Info-avond "Hoogbegaafd en Onderpresteren" op donderdag 31 maart 2016
lees verder...


lees al ons nieuws...

RSS-feed van het nieuws

meer informatie

De Schoolschaakkoepel Erasmus is een virtuele, onafhankelijke organisatie die het schaken op school promoot en bevordert.

Website Schoolschaakkoepel Erasmus

 

Sponsoring?

De Stichting Vrienden van de hoogbegaafdenschool De Vuurvogel Gouda zorgt voor financiële en materiële ondersteuning van onze school.

Vriendenstichting heeft ANBI-status

Klik hier!

Verslag van het Erasmiaans schoolschaak kampioenschap

zondag 6 maart 2011

Op 5 maart ging een drietal teams van de Leonardoschool uit Gouda naar Rotterdam om aan de door de RSB georganiseerde Erasmiaanse schoolschaakkampioenschappen deel te nemen. Het werd een gezellige en leerzame zaterdag voor onze veelal jonge deelnemers en deelneemsters. Doordat veel leerlingen andere verplichtingen/activiteiten hadden konden wij niet in onze sterkste opstelling aantreden, maar dat gaf anderen weer de kans op redelijk hoog niveau te schaken.

Het was een drukte van belang. Uit de hele regio Rotterdam waren meer dan 200 schakers aan de start verschenen. De organisatie verliep prima en voor de schakers, ouders en begeleiders was er gratis drinken, fruit en een lunch. Tussen de verschillende partijen konden de schakers op het plein voetballen, was er in de gymzaal de mogelijkheid om te tafeltennissen en was er een tentoonstelling van schaakmateriaal. Volop gelegenheid dus voor een leuke zaterdag.

Erasmiaans schoolschaakkampioenschap
Foto: (c) Ab Scheel

Het eerste team had een moeizame start. Het werd een 3-1 nederlaag. Daarna een 3 – 1 overwinning gevolgd door opnieuw een 2 ½ - 1½ nederlaag. Toen sloeg het noodlot toe. Rogier voelde zich de hele tijd al niet lekker en moest naar huis worden gebracht. Dat betekende dat we de rest van de 4 wedstrijden al direct met een 1- 0 achterstand geconfronteerd werden. Toch volgden nog een overwinning, twee gelijke spelen en 1 nederlaag. Al met al een zeer behoorlijk resultaat dus voor het eerste team. Topscorer werd op bord 3 Martijn met 5 uit 7. Tymen op bord 4 behaalde het zeer verdienstelijke resultaat van 4 ½ uit 7, terwijl François op bord 1 3 ½ uit 7 haalde. Een zeer goed resultaat want hij moest tegen de sterkste spelers uit de regio Rotterdam aantreden. Rogier, die normaal gesproken goed speelt, verloor zijn drie partijen, wat ik vooral toeschrijf aan het feit dat hij al ziek aan zijn wedstrijden begon.

Erasmiaans schoolschaakkampioenschap
Foto: (c) Ab Scheel

Het tweede team, dat bij de schoolschaakkampioenschappen van Gouda nog bij de onderbouw was ingedeeld, moest het nu tegen de schakers uit de bovenbouw van de regio Rotterdam opnemen. Dat was een hele uitdaging. De eerste twee wedstrijden werden nog remise gehouden, maar de laatste 5 werden verloren. Absoluut geen schande, want de tegenstand was sterk. Nienke behaalde met 3 uit 7 een zeer verdienstelijk resultaat. Rens op bord 2 behaalde 1 ½ uit 7. Julian begon goed, een remise en winst in de eerste twee partijen, daarna 5 nullen op een rij. Het is ook niet makkelijk om een hele dag geconcentreerd te blijven. Casper, die voor Benjamin die nog op vakantie was, was ingevallen deed het eigenlijk best goed. 2 ½ uit 7. En dat voor zo’n jonge schaker.

Ons derde team was in groep B (beginnende schakers ingedeeld). Zij hadden nog weinig ervaring, maar meedoen was belangrijker dan winnen, alhoewel zij zeer fanatiek speelden.
Op bord 1 behaalde Twan een goed reustaat. Hij won 4 partijen en verloor er drie. Myrte ging goed van start: drie winstpartijen uit de eerste 4, maar daarna sloeg de vermoeidheid toe en de laatste 3 partijen gingen helaas verloren. Judith won 1 partij, speelde er twee remise en verloor de overige wedstrijden. Wel veel plezier beleefd. Mathilde, zeer enthousiast, had nog maar een half jaartje schaakles gehad, maar wilde beslist meedoen. Twee keer een remise. Ik ben ervan overtuigd dat zij over een half jaar behoorlijke vorderingen zal hebben gemaakt.

Graag nog een bedankje aan de ouders die wilden rijden. Erg fijn!!!

Op de website van Schoolschaakkoepel Erasmus zijn alle punten, standen en nog veel meer foto's te zien.


Henk van der Wösten

Henk is de schaakleraar op de Leonardoschool Gouda

Deel deze pagina, klik op deze knoppen:

(update: zondag 6 maart 2011)