Steun ons nu!

Uw steun kost slechts een paar muisklikken.
Onze Vriendenstichting is Partner van deze webwinkels en krijgt commissie op uw aankopen. Klik nu op een van deze banners:

Bol.com

algemeen


Wehkamp


Conrad

Conrad-banner


laatste nieuws

21-3-2017

Info-avond "Slimme pedagogiek voor gevoelige hoogbegaafde kinderen" op donderdag 6 april 2017
lees verder...


28-6-2016

Verhuisbericht! Ons nieuwe adres...
lees verder...


8-3-2016

Vuurvogel vertegenwoordigd op Festival van Talent op zaterdag 19 maart 2016
lees verder...


3-3-2016

Info-avond "Hoogbegaafd en Onderpresteren" op donderdag 31 maart 2016
lees verder...


lees al ons nieuws...

RSS-feed van het nieuws

meer informatie

Monumenten oud en saai, en dus niets voor kinderen? Dan hebt u buiten Karel Kist, Lambertus Lintenknipper en Vincent Violini gerekend. De Open Monumenten Klassendag was dit jaar op vrijdag 9 september 2011!

Open Monumenten Klassendag

Sponsoring?

De Stichting Vrienden van de hoogbegaafdenschool De Vuurvogel Gouda zorgt voor financiƫle en materiƫle ondersteuning van onze school.

Vriendenstichting heeft ANBI-status

Klik hier!

Bezoek aan de watertoren

zaterdag 17 september 2011

Verslag van juf Marloes

Vrijdag 9 september zijn we met groep Oranje in het kader van Open Monumenten Klassendag op bezoek geweest bij de Watertoren aan de Schielands Hoge Zeedijk 20 in Gouda.

Op de watertoren werden we vriendelijk ontvangen door Keni Paulzen, de bewoner van de toren. Hij woont daar met zijn vrouw en twee jonge kinderen. Op een overzichtskaart van alle watertorens van Nederland zagen we dat deze watertoren tot de vier oudste torens in Nederland behoort.

Na de technische uitleg, hoe de toren is opgebouwd, hoe het water in de watertoren terecht kwam, hoe lang (huidig) Gouda zou kunnen doen met de inhoud van de watertoren (slechts 15 minuten!), hoe de druk wordt opgebouwd in de toren, gingen we via een stijlvolle wenteltrap naar de eerste verdieping.

Op de eerste verdieping heeft de vrouw van Keni Paulzen een eigen studio (ze is fotografe, Iris Loonen). Vanuit die studio ging er nog een lange trap naar boven (13 meter!) We kwamen nu op de lekvloer terecht.

Watertoren Schielands Hoge Zeedijk in Gouda

Vanuit deze verdieping ging er een smalle trap naar de volgende verdieping waar het waterreservoir was gevestigd. Een enorme ronde open bak waar maarliefst 300.000 liter water in past. Qua gewicht kan dit reservoir 300 auto's dragen. Wat zou het een mooi zwembad zijn zeg! Volgens enkele kinderen moest er dan wel een beetje worden schoongemaakt...

Voor sommige kinderen was deze verdieping (en met name de smalle trap) te spannend. Zij zijn op de lekvloer blijven wachten. Maar: er wachtte ons nog een hele smalle trap, die ons tot bovenin de watertoren bracht! Eenmaal bovenin (maximaal 6 kinderen, zittend) een prachtig uitzicht over Gouda en omstreken. Jammergenoeg was het niet erg helder. Toch dacht Boris zijn oude huis in Ammerstol te kunnen zien. Keni vertelde ons dat hij op een heldere dag tot maximaal 23 kilometer ver kon zien.
Er zaten erg veel "clustervliegen" die zich vooral huisvesten in kerktorens en watertorens om te overwinteren. Rutger eet toch liever goed bereide kakkerlakken.

Nu nog de hele afdaling naar beneden. Dit was voor sommige kinderen heel spannend. Vooral niet naar beneden kijken en de muren en leuningen goed vasthouden. Beneden wachtte ons een lekkere beker limonade en vervolgens zijn we op de fiets weer terug naar school gegaan.


Marloes Lubbers
Marloes is een van de twee leerkrachten van groep Oranje

Deel deze pagina, klik op deze knoppen:

(update: zaterdag 17 september 2011)