Steun ons nu!

Uw steun kost slechts een paar muisklikken.
Onze Vriendenstichting is Partner van deze webwinkels en krijgt commissie op uw aankopen. Klik nu op een van deze banners:

Bol.com

algemeen


Wehkamp


Conrad

Conrad-banner


laatste nieuws

21-3-2017

Info-avond "Slimme pedagogiek voor gevoelige hoogbegaafde kinderen" op donderdag 6 april 2017
lees verder...


28-6-2016

Verhuisbericht! Ons nieuwe adres...
lees verder...


8-3-2016

Vuurvogel vertegenwoordigd op Festival van Talent op zaterdag 19 maart 2016
lees verder...


3-3-2016

Info-avond "Hoogbegaafd en Onderpresteren" op donderdag 31 maart 2016
lees verder...


lees al ons nieuws...

RSS-feed van het nieuws

meer informatie

Het programma Tiswat van TV West heeft de schaakacties gevolgd. Deze opnames zijn nog te zien op de website van Westonline.nl.

Tiswat

Sponsoring?

De Stichting Vrienden van de hoogbegaafdenschool De Vuurvogel Gouda zorgt voor financiële en materiële ondersteuning van onze school.

Vriendenstichting heeft ANBI-status

Klik hier!

We doen weer mee met de schoolschaak kampioenschappen 2011

donderdag 3 februari 2011

Ook dit jaar doen er weer vier teams van de Leonardoschool Gouda mee met de schoolschaakkampioenschappen die door schaakclub Messemaker 1847 worden georganiseerd.

Schoolschaak kampioenschappen 2011 (c) Ab Scheel
foto: (c) Ab Scheel

Verslag van de eerste avond

Schaakmeester Henk van der Wösten heeft het volgende verslag geschreven over de eerste avond:

Verslag eerste ronde van het schoolkampioenschap schaken in 2011

Net als het afgelopen jaar heeft de Leonardoschool te Gouda een viertal teams voor het schoolschaakkampioenschap ingeschreven, dat opnieuw door SC Messemaker 1847 wordt georganiseerd. In de eerste ronden moest het eerste team van de bovenbouw het tegen het tweede team opnemen. Dit om in een later stadium een eventuele competitievervalsing tegen te gaan. Het tweede team bood goed tegenstand, maar moet het toch volgens verwachting tegen het eerste team afleggen. Het werd zelfs een 4 – 0 overwinning voor het eerste team en dus een uitstekende start. Hetzelfde gold voor het eerste en tweede team uit de onderbouw. Ook hier een onderlinge krachtmeting, die in een 3 ½ - ½ overwinning voor het eerste team eindigde. Een half punt dus voor het tweede team, dank zij een aardige geste van Hub, die met groot materieel overwicht zijn tegenstander midden op het bord pat zette.

De tweede ronde leverde opnieuw een daverende overwinning voor het eerste bovenbouwteam op. Opnieuw een fantastische 4 – 0 overwinning. Het tweede team nam echter op grootse wijze revanche door de tegenstander met maar liefst 3 ½ - ½ te verpletteren.
De beide teams uit de onderbouw deden het in de tweede ronde voortreffelijk. Zij gaven hun tegenstanders geen enkele kans. Beide teams wonnen overtuigend met 4 – 0. Al met al een uitstekende start.

Het is een heerlijk gezicht om al die schakende basisschoolleerlingen bezig te zien. Vaak met rode wangentjes vanwege de spanning, anderen daarentegen enigszins nonchalant spelend. Fantastisch dat het schaken op deze manier gepromoot wordt, waardoor er hopelijk opnieuw schaaktalentjes worden ontdekt.

Volgende week zal de tegenstand vermoedelijk sterker zijn. De teams met de meeste punten treden dan tegen elkaar aan. De uitdaging wordt dus groter. Leonardoschakers doe je best!!!

Henk van der Wösten

TV-opnames door TV West

Bovendien zijn er maandag twee leerlingen van de Leonardoschool Gouda door TV West geïnterviewd en gevolgd tijdens hun schaakactiviteiten voor en tijdens de eerste avond. Dit is allemaal te zien in de eerste paar minuten van dit filmpje van TV West op Westonline.nl:


(c) TV West
Als het filmpje hierboven niet werkt, probeer het dan hier.

De journalist en cameraman van TV West (c) Ab Scheel
foto: (c) Ab Scheel

Via de website van de Goudse Post werd nog het volgende filmpje aangetroffen waarin de Leonardoschool Gouda een prominente rol speelt:

(c) Goudse Post
Als het filmpje hierboven niet werkt, probeer het dan hier.

 

Verslag van de tweede avond

Ook van de tweede avond is een verslag gemaakt door schaakmeester Henk:

Tweede wedstrijddag zeer succesvol voor de 4 teams van de Leonardoschool Gouda

Ondanks verscheidene afmeldingen wegens ziekte werden er op de tweede wedstrijddag uitstekende resultaten geboekt door alle 4 de teams. Onze derde bordspeler van het eerste team, Francois , kon wegens ziekte helaas niet aantreden, maar werd uitstekend vervangen door Imre, die beide partijen won. Ook de andere teamleden, Walter, Lieve en Daphne, deden het fantastisch. Alleen Daphne moest in haar tweede partij het hoofd buigen voor haar tegenstandster; de anderen wonnen hun beide partijen.

Het tweede team had het in de eerste ronde moeilijk. Wouter trad halfziek aan en verloor zijn eerste partij. Gelukkig herstelde hij zich in de tweede partij. Rogier deed het andersom. Winst in de eerste en verlies in de tweede partij. Tymen, ook niet geheel in orde, wist op overtuigende wijze beide partijen in winst om te zetten. Lisanne moest tegen de sterke Mohammed aantreden en verloor haar partij, wat overigens absoluut geen schande was. De tweede partij werd door Christiaan gespeeld en gewonnen. Dit leverde dus een 3 – 1 overwinning voor het 2e team op.

In de onderbouw werden er ook goede zaken gedaan. Martijn , jeugdspeler van schaakclub De IJssel uit Moordrecht, speelde op bord 1 een goede partij en won. Zijn tweede partij verliep iets moeizamer en eindigde in remise. Vincent mocht niet klagen . In een volkomen verloren stand met alleen nog zijn koning wist zijn tegenstander hem midden op het bord pat te zetten, wat bij Vincent een vreugdekreet tot gevolg had. In zijn tweede partij liet hij evenwel zien goed te kunnen schaken. Hij won overtuigend. Op bord 3 wist Atilla, jeugdspeler bij schaakclub Messemaker 1847, beide partijen in winst om te zetten. Zijn vierde overwinning op rij al. Hub speelde de eerste van de twee partijen en wist zonder problemen te winnen. De tweede partij werd gespeeld door invalster Nienke, die voor de derde keer een uitstekend resultaat neerzette: winst !!

Het tweede team uit de onderbouw trad gehavend aan de start. Liefst 3 van de opgestelde spelers waren wegens ziekte afwezig. Gelukkig beschikt de Leonardoschool over een groot aantal schakers, zodat er nog net op tijd reserves konden aantreden. Op bord 1 moest onze kopman Rens het in zijn eerste partij tegen zijn tegenstander afleggen, maar hij herstelde zich en won de tweede. Julian had een uitstekende avond en won keurig zijn beide partijen. Op bord 3 wist Myrte haar eerste partij keurig remise te houden. Materieel voordeel, maar nog erg weinig tijd op de klok. De tweede partij ging helaas verloren. Toch een behoorlijk resultaat voor haar als invalster. Casper, ook als invaller aangetreden, deed het geweldig. Hij won op grootse wijze beide partijen.

In de bovenbouw staat het eerste team nu op de eerste plaats met twee wedstrijdpunten meer dan nummer twee. Het tweede team staat keurig op de vierde plaats.

In de onderbouw staat het eerste team eveneens op de eerste plaats, terwijl het tweede team op de tweede plaats staat.

Nu nog de laatste wedstrijddag. Opnieuw succes en veel schaakplezier toegewenst!!

Henk van der Wösten

 

Deel deze pagina, klik op deze knoppen:

(update: dinsdag 8 februari 2011)