Steun ons nu!

Uw steun kost slechts een paar muisklikken.
Onze Vriendenstichting is Partner van deze webwinkels en krijgt commissie op uw aankopen. Klik nu op een van deze banners:

Bol.com

algemeen


Wehkamp


Conrad

Conrad-banner


laatste nieuws

21-3-2017

Info-avond "Slimme pedagogiek voor gevoelige hoogbegaafde kinderen" op donderdag 6 april 2017
lees verder...


28-6-2016

Verhuisbericht! Ons nieuwe adres...
lees verder...


8-3-2016

Vuurvogel vertegenwoordigd op Festival van Talent op zaterdag 19 maart 2016
lees verder...


3-3-2016

Info-avond "Hoogbegaafd en Onderpresteren" op donderdag 31 maart 2016
lees verder...


lees al ons nieuws...

RSS-feed van het nieuws

meer informatie

Blijf op de hoogte van de plannen van de Klankbordgroep voor volgende thema-avonden. Meld je aan via het e-mailadres onderin het artikel hiernaast.

Sponsoring?

De Stichting Vrienden van de hoogbegaafdenschool De Vuurvogel Gouda zorgt voor financiële en materiële ondersteuning van onze school.

Vriendenstichting heeft ANBI-status

Klik hier!

Terugkoppeling van de thema-avond met orthopedagoge Marie-Thérèse Bruys

zondag 14 februari 2010

Op woensdag 27 januari organiseerde de Klankbordgroep van de Leonardoschool Gouda een thema-avond over de begeleiding van hoogbegaafde kinderen thuis en op school. Ruim 150 mensen waren aanwezig op deze eerste thema-avond van de Leonardoschool Gouda, die geleid werd door orthopedagoge Marie-Thérèse Bruys. Zij vertelde de nokvolle zaal over de aandachtspunten op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Het allerbelangrijkste voor een ouder is immers dat je kind goed in z’n vel zit!

Een belangrijke passage uit de lezing:

“Hoogbegaafde kinderen zijn niet jong of onrijp op sociaal-emotioneel gebied. Ze zijn anders. Eventuele problematiek die aan de orde is rond het cognitieve of sociaal-emotionele functioneren van het kind op school komt voort uit onder andere een te krachtige ontwikkeling. Het hoogbegaafde kind is te sterk, te snel of te krachtig.
Men kan dan ook niet stellen dat het hoogbegaafde kind te jong is en nog moet rijpen. Wel dat het kind te maken heeft met veel energie, gevoel en denken, waardoor het op sociaal-emotioneel gebeid anders en soms problematisch functioneert. Het is dan niet aan de orde om een kind een jaar te laten doubleren, wat in sommige gevallen het voorstel is.

Beter is het om het kind te leren om goed met de sterke gave om te gaan. Het kind dient stuurmanskunst over de begaafdheid te ontwikkelen. Het dient te leren ermee om te gaan: op een evenwichtige, stabiele manier, zodat het er zowel cognitief als sociaal-emotioneel de vruchten van kan plukken.
Kinderen kunnen dit op eigen kracht leren en ontwikkelen. Ze hebben behoefte aan steun en richtinggevende stimulans om te leren om goed met zichzelf om te gaan.”

De lezing was zeer interessant. De tweeënhalf uur was te kort om alle vragen te beantwoorden die bij de aanwezigen leven.

De klankbordgroep heeft plannen dit voorjaar nog een thema-avond te organiseren, waar een deelonderwerp ter sprake zal komen.
Wilt u de aankondiging hiervan toegestuurd krijgen, stuur dan een mailtje naar:

Themaavond.LeonardoGouda@gmail.com

Inmiddels is de opbrengst van de avond geschonken aan de Stichting Vrienden van de Leonardoschool Gouda. De school en de stichting zullen binnenkort een doel voor dit geld bepalen.


Lilian van Eijndhoven
Lilian is lid van de Klankbordgroep van de Leonardoschool Gouda

Deel deze pagina, klik op deze knoppen:

(update: woensdag 10 augustus 2011)