Steun ons nu!

Uw steun kost slechts een paar muisklikken.
Onze Vriendenstichting is Partner van deze webwinkels en krijgt commissie op uw aankopen. Klik nu op een van deze banners:

Bol.com

algemeen


Wehkamp


Conrad

Conrad-banner


laatste nieuws

21-3-2017

Info-avond "Slimme pedagogiek voor gevoelige hoogbegaafde kinderen" op donderdag 6 april 2017
lees verder...


28-6-2016

Verhuisbericht! Ons nieuwe adres...
lees verder...


8-3-2016

Vuurvogel vertegenwoordigd op Festival van Talent op zaterdag 19 maart 2016
lees verder...


3-3-2016

Info-avond "Hoogbegaafd en Onderpresteren" op donderdag 31 maart 2016
lees verder...


lees al ons nieuws...

RSS-feed van het nieuws

meer informatie

Spinnerij De Wolkelder weet alles over handgesponnen wol, losse wol, workshops, spinnewielen.

Sponsoring?

De Stichting Vrienden van de hoogbegaafdenschool De Vuurvogel Gouda zorgt voor financiƫle en materiƫle ondersteuning van onze school.

Vriendenstichting heeft ANBI-status

Klik hier!

Workshop over het spinnen van wol

zondag 26 mei 2013

Demonstratie spinnen van schapenwol op de Vuurvogel

Spinnerij De Wolkelder was op 16 april te gast bij de Vuurvogel. De Spinnerij was uitgenodigd omdat de groepen werkten aan het thema Textiel en daar past het spinnen van wol prima in.

De kinderen kregen eerst informatie over wol: waar moet je op letten, welke wol kan je allemaal spinnen want niet alleen schapenwol maar ook wol van een hond, de Alpaca (een soort Lama), van plantaardige vezels en noem maar op. Zelfs van een wolvarken waar niemand nog van had gehoord maar die toch echt bestaat. De kinderen mochten ook plukjes wol voelen, ruiken en in elkaar draaien om er een draadje van te maken. Want het spinnen is niets anders dan het in elkaar draaien van wol.

Daarna werd het spinnewiel gedemonstreerd. Plukjes wol werden gelijkmatig in elkaar gedraaid door het bewegen van het grote wiel. En na een paar minuten was er al een mooie draad als resultaat.

De Spinnerij had ook gesponnen rode en gele wol meegenomen. Omdat er geen rode en gele schapen bestaan was deze wol geverfd met natuurlijke kleurstoffen van planten. De rode kleur kwam van de wortel van de Meekrap en de gele kleur kwam van uienschillen. Ruikt de wol dan naar uien als die is geverfd? Nee, de wol houdt zijn eigen luchtje.

En natuurlijk kwamen de vingers omhoog met de vraag: mag ik het ook eens proberen? Dat kon. Sommige kinderen hebben hun eerste stukje draad gesponnen op een spinnewiel. En als je dan hebt gesponnen wat kan je dan maken van die gesponnen wol en hoe doe je dat dan? Met de wol kan je weven, breien, haken noem maar op. Truien, vesten , kleden, kussens, sjaals, sokken, allemaal te maken met wol. Lekker warm, duurzaam en puur natuur(lijk).

Het was een leuke dag daar op de Vuurvogel.

Kijk ook eens op de volgende websites:


Andre Snoeier
Spinnerij De Wolkelder
Jan van Renesseplein 22
2805 GT Gouda
0649 864 994

Deel deze pagina, klik op deze knoppen:

(update: zondag 26 mei 2013)